پرسش: نام اصلی امام زمان چیست؟ آیا بردن نام اصلی ایشان حرام یا مکروه است؟ چون در روایاتی خواندم که مثلا امام باقر از بردن نام حضرت مهدی خودداری کردند. پس چرا پیامبر نام ایشان را قبلاً برده بودند که هم نام و هم کنیه ایشان است؟

پاسخ:
در روایات داریم که امام زمان (علیه السلام) هم نام پیامبر (صلی الله علیه و آله) هستند.
اما در بردن نام ایشان اختلاف است، زیرا روایت داریم که امام هادی (علیه السلام) می ‌فرمایند جایز نیست نام ایشان را ببرید، راوی می ‌پرسد پس نام ایشان را چگونه ببریم، امام می ‌فرمایند بگویید حجّت آل محمد (علیه السلام): «إِنَّکُمْ لَا تَرَوْنَ شَخْصَهُ وَ لَا یَحِلُ‏ لَکُمْ‏ ذِکْرُهُ‏ بِاسْمِهِ‏ فَقُلْتُ فَکَیْفَ نَذْکُرُهُ فَقَالَ قُولُوا الْحُجَّهُ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ السَّلَامُ»(1)
در روایت دیگری آمده که تا زمانی که حضرت ظهور نکرده اند، جایز نیست نام ایشان برده شود.(2)
از طرفی برخی می ‌گویند این نام نبردن، به خاطر دوران غیبت صغری و برای حفظ جان حضرت بوده است، زیرا روایت هم داریم که از نام و مکان حضرت سؤال می ‌شود، پاسخ می ‌آید اگر نام را بگویی، آن را پخش می ‌کنند و اگر مکان را معرفی کنی، دشمنان را به آن جا راهنمایی می‌ کنند: «إِنْ دَلَلْتُهُمْ عَلَی الِاسْمِ أَذَاعُوهُ وَ إِنْ عَرَفُوا الْمَکَانَ دَلُّوا عَلَیْهِ»(3)
حتی روایت داریم که اگر کسی ایشان را با اسم اصلی، نام ببرد، کافر است(4)؛ البته کفر فقهی منظور نیست.
هم چنین روایت داریم که اگر کسی در جمع عمومی، نام ایشان را ببرد، ملعون است.(5)
بنابراین؛
اختلاف هست و برخی با توجه به روایات، می‌ گویند هنوز هم جایز نیست حضرت را با نام اصلی، نام ببرند، لذا نام اصلی را حتی در نوشتن به صورت حروف جداگانه (م ح م د) می ‌نویسند، و برخی هم می ‌گویند اشکالی ندارد و این نهی، برای زمان تقیه و غیبت صغری بوده است.

پی نوشت ها:
1. کلینی، الکافی،الإسلامیه، ج ‏1، ص 328، ح 13.
2. ابن بابویه، التوحید، جامعه مدرسین ـ قم، ص 82.
3. الکافی، ج 1، ص 333.
4. ابن بابویه، کمال الدین و تمام النعمه، اسلامیه ـ تهران، ج ‏2، ص 648، ح 1.
5. همان، ج 2، ص 483، ح 3.