پرسش:
سلام آیا کسی که خودکشی کرده دیر تر به حسابش رسیدگی می شود؟ مثلا اگر 20 سالگی خودکشی کرد و 70 سال عمرش بود 50 سال باید صبر کند؟ کجا صبر میکند قبر یا برزخ؟ در حدیث و فقه مطلبی در این رابطه آمده است؟
پاسخ:
این گونه مسائل از مسائلی نیست که عقل بتواند با قاطعیت در خصوص آنها ابراز نظر کند، بنابراین ما برای فهم آنها وابسته به آیات و روایات هستیم. عموم آیات و روایات از عذاب و نعمت انسان ها بلافاصله پس از مرگ سخن گفته اند، به عنوان نمونه قرآن کریم در مورد غرق شدگان توفان نوح چنین می فرماید: «أُغْرِقُوا فَأُدْخِلُوا نارا؛ غرق شدند، پس وارد آتش شدند.(1)
یا در مورد «حبیب نجار» می فرماید بلافاصله پس از قتل وارد بهشت شد: «قِيلَ ادْخُلِ الجَنَّةَ قَالَ يَالَيْتَ قَوْمِى يَعْلَمُونَ * بِمَا غَفَرَ لىِ رَبىِّ وَ جَعَلَنىِ مِنَ الْمُكْرَمِين؛ به او گفته شد: «وارد بهشت شو!» گفت: «اى كاش قوم من مىدانستند * كه پروردگارم مرا آمرزيده و از گرامىداشتگان قرار داده است.(2)
بنابراین طبق قرآن کریم اصل این است که مرگ آغاز حسابرسی و پاداش و عذاب خواهد بود، اما اینکه خودکشی یک استثناء بوده و حسابرسی آن خارج از این چارچوب است دلیل مستقل و محکمی می طلبد، اما در متون دینی، آیه و روایتی که فرموده باشند انسانی که خودکشی کرده به اندازه عمر طبیعی اش در برزخ باید معطل بماند و حسابرسی نمیشود یافت نشد. آنچه که از آیات و روایات فهمیده می شود صرفا خلود و جاودانگی در عذاب است که با آغاز این عذاب از لحظه مرگ منافاتی ندارد.
پی نوشت ها:
1. نوح:25/71.
2. یس:36/ 26و27.