پرسش:
رهبر انقلاب فرموده اند: هرچه حضور مردم پای صندوق های رای بیشتر باشد مجلس قوی تری خواهیم داشت.
آیا این جمله دچار مغالطه علت جعلی نیست؟ مغالطه علت جعلی وقتی است که در یک استدلال چیزی بعنوان علت وانمود میشود که در واقع علت نیست.
در این جمله نیز از آنجا که انتخابات در ایران آزاد و دموکراتیک نیست مجلس برآمده از آن نیز مردم را نمایندگی نمیکند در نتیجه قوی بودن این مجلس ارتباطی با حضور مردم پای صندوق های رای ندارد.
پاسخ:
این اشکال که به ظاهر دنبال کشف مغالطه در کلام رهبری است، خودش گرفتار مغالطه است، چرا که یک پیش فرضی را مسلّم گرفته، و هیچ دلیلی بر آن اقامه نمی کند. اینکه انتخابات در ایران آزاد و دموکراتیک نیست خب نیازمند دلیل است، اگر بنا بر ادعای صرف باشد که این ادعا در خصوص تمام انتخابات های جهان قابل طرح است.
روشن است که در تمام دنیا مقبولیت یک نظام و انتخاباتش به میزان مشارکت مردم سنجیده می شود،بنابراین خود بالارفتن آمار مشارکت علامت این است که مردم این نظام را پذیرفته و انتخابات در این کشور را قبول دارند، وگرنه مشارکت و رأی دادن معنا نداشت. با این اوصاف روشن میشود وقتی مردم در انتخابات حضور یافته و نماینده ای را بر می گزینند، خود این انتخاب که از سوی مردم اتفاق افتاده بدون نیاز به واسطه، مهر تایید بر اصل نظام، و نمایندگی آن منتخب گذارده، و طبیعتا در تقویت مجلس نقش خواهد داشت.
به عبارت دیگر شما اگر هر شرط و شروطی چه درست و چه اشتباه برای انتخابات و نامزدها بگذارید، تا زمانی که مردم آن را قبول داشته و در انتخابات مشارکت کنند، یعنی انتخابات مردمی است، اینکه حالا آن روش و آن شروط درست است یا غلط یک حرف دیگر است.