پرسش:
خانم فاطمه زهرا(سلام الله علیها) میفرمایند: «بهترین چیزبرای زن این است که نه مردی او را ببیند، و نه او مردی را ببیند»؛ این یعنی چه؟ یعنی زنان نباید به مسجدبروند یا در روضه شرکت کنند؟ این حدیث با این مطلب که اسلام برای زنان، جایگاه و حقوق اجتماعی قائل است منافات ندارد؟
پاسخ:
برای پاسخ به این سوال باید دو نکته توجه بفرمایید:
اولا: این حدیث به منزله تعیین حد حجاب نیست، بلکه به منزله کمال حجاب است، یعنی کف کار و حداقل کار، همان حجابی است که در فتوای مراجع بیان شده است، بنابراین اگر کسی پوشش کافی را داشت می تواند در جامعه و در انظار عمومی حاضر شود. اما اگر زنی خواست نهایت و کمال حجاب را رعایت کند خب باید بیش از این حریم نگه دارد.
ثانیا: آنچه که حضرت(سلام الله علیها) فرموده اند به عنوان یک اصل اولی است که با توجه به شرایط تغییر می کند، همانطور که خود ایشان با غصب شدن حق ولایت وارد جامعه شده، در خانه انصار می رفتند و در مسجد خطبه خواندند. بنابراین روایت مذکور در جایی است که حضور زنان در جامعه ضرورتی نداشته باشد، اما امروزه طبیعی است که حضور زن در برخی عرصه ها ضرورت دارد.
به عنوان مثال در پیروزی همین انقلاب حضور اجتماعی زنان آنقدر تاثیر گذار بود که نمی توان نقش آنها در این پیروزی را نادیده گرفت؛ و همچنین امروز پس از این پیروزی نیز در عرصه های مختلف علمی، فرهنگی، و برخی مشاغل این ضرورت وجود دارد تا نظام محکم و پابرجا بماند. اما برخی عرصه ها هم هیچ ضرورتی ندارد و متاسفانه با تبلیغات بیهوده زنان را نسبت به حضور در آن عرصه ها تحریک می کنند، مانند همین حضور در ورزشگاه های مختلط که آن را به عنوان حق زن القاء می کنند به گونه ای که اگر محروم باشد یکی از حقوقش زیر پا گذاشته شده است که مثلا نمی گذارند ورزش کردن آقایان را ببیند!!
بنابراین منظور روایت در چارچوب قاعده اهم و مهم است، یعنی این برای زن نیکوست و کمال حجاب است که در میان مردان حاضر نشود مگر برای مصلحتی که نسبت به این امر اهمیت بیشتری داشته باشد.