پرسش:
مراد از صالحان در قرآن چه کسانی هستند؟در حال حاضر این واژه به چه افرادی اطلاق می شود چند مورد مصداقش در صورت امکان چند مصداق از صالحان را ذکر کنید.
پاسخ :
قرآن کریم ویژگی های صالحان را این گونه معرفی می کند:
1. اهل ایمان و عمل صالح هستند؛ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ ؛ (1) و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادند، آنها را در زمره صالحان وارد خواهیم کرد! »
2. صالحان اهل اقامه نماز و دادن زکات :« إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ ؛(2) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند و نماز را برپا داشتند و زکات را پرداختند، اجرشان نزد پروردگارشان است؛ و نه ترسی بر آنهاست، و نه غمگین میشوند. »
3. صالحان به کتاب و عترت و اهل بیت(علیهم السلام) متوسل می شوند:« وَالَّذِينَ يُمَسِّكُونَ بِالْكِتَابِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ إِنَّا لَا نُضِيعُ أَجْرَ الْمُصْلِحِينَ ؛(3) و آنها که به کتاب (خدا) تمسّک جویند، و نماز را برپا دارند، (پاداش بزرگی خواهند داشت؛ زیرا) ما پاداش مصلحان را ضایع نخواهیم کرد! »
4. صالحان اهل خضوع و خشوع هستند:« إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَخْبَتُوا إِلَىٰ رَبِّهِمْ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ ؛(4) کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام دادند و در برابر پروردگارشان خضوع و خشوع کردند، آنها اهل بهشتند؛ و جاودانه در آن خواهند ماند!»
5.صالحان بهترین مردمان عالم هستند:« إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ ؛(5) (امّا) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، بهترین مخلوقات (خدا) یند!
6. ایمان به خدا و روز قیامت دارند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند:« يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَأُولَٰئِكَ مِنَ الصَّالِحِينَ ؛(6) به خدا و روز دیگر ایمان میآورند؛ امر به معروف و نهی از منکر میکنند؛ و در انجام کارهای نیک، پیشی میگیرند؛ و آنها از صالحانند.»
7. و.....
بنابراین از نگاه قرآن صالحان کسانی هستند که ویژگی های یاد شده داشته باشند علمای بزرگ مانند حضرت امام خمینی(رحمت الله) مراجع بزرگواری مانند آیت الله العظمی بهجت؛ آیت الله العظمی بروجردی؛ شهدای بزرگی مانند سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، شهدای بزرگی مانند شهید بهشتی، باهنر، و شهدای دیگر می توانند از مصادیق صالحان باشند و ویژگی های یاد شده را در آنها یافت می شود.
پی نوشت ها :
1. عنکبوت/9.
2. بقره/ 277.
3. اعراف/170.
4.هود/23.
5. بینه/7.
6. آل عمران/114.