تفاوت حمد و تسبیح

پرسش:

تسبیح و حمد چه تفاوتی دارند؟ آیا فرزند نداشتن خدا حمد اوست یا تسبیح او؟

 

 

پاسخ:

 فرزند نداشتن جزء صفات سلبیه است و ما با تسبیح این صفت (فرزند نداشتن ) را از خدا سلب می کنیم و خدا را از داشتن فرزند مبری می دانیم.

 

تسبیح یعنی تنزیه،یعنی خدا را از آنچه که ذات او مبراست منزه کردن،و او  را از آنچه که شان مخلوقین و از آنچه که حاکی از نوعی نقص و ناتوانی و نارسایی است برتر دانستن .

 

«سبحان »معنایش این است که من خدا را تسبیح و تنزیه می کنم از اینکه به چشم دیده شود، با دست لمس شود، او را جسم باشد دارای جا باشد نیازمند باشد و..

 

خدا از نیاز داشتن و احتیاج منزه است  او را از اینکه به او نسبت ظلم و ستم بدهم،برای اوشریکی قائل باشم،او را مرکب و دارای اجزاء بدانم،بگویم از چه درست شده و از کجا آمده است مبری می دانم.

 

بنابراین تسبیح یعنی یک سلسله چیزهایی را که من می فهمم که خدا از اینها برتر و بالاتر است،باکلمه «سبحان »از او نفی می کنم. ثنای الهی نظیر اقرار به توحید است که مجموع نفی و اثبات است، پس وقتی می گوییم «لا اله الا الله » معبودیت غیر را نفی می کنیم و ذات او را اثبات می کنیم. ثنای الهی هم همیشه نفی است و اثبات. نفی:«لا اله » اثبات: «الا الله»

 

ولی «حمد»توصیف پروردگار به صفات اثباتی است. او را ستایش می کنم که همه نعمتهااز اوست،همه کمالات از اوست و به او بر می گردد، او به هر چیزی داناست: « وَ هُوَ بِكُلِّ شَيْ‌ءٍ عَلِيمٌ »(1) ،بر هر چیزی تواناست: « هُوَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ »(2) ،او سمیع است، او بصیر است،او حی است،اوقیوم است،او ملک است،او مؤمن است،مهیمن است،عزیزاست،جبار است،متکبر است.

 

«هُوَ اللّهُ الَّذِی لا إِلهَ إِلاّ هُوَ الْمَلِکُ الْقُدُّوسُ السَّلامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَیْمِنُ الْعَزِیزُ الْجَبّارُ الْمُتَکَبِّرُ سُبْحانَ اللّهِ عَمّا یُشْرِکُون** هُوَ اللّهُ الْخالِقُ الْبارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْأَسْماءُ الْحُسْنی یُسَبِّحُ لَهُ ما فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ»اوست خدای یکتا که معبودی جز او نیست،فرمانروا،منزّه از هر عیب، سلامت بخش،ایمنی بخش،مسلّط بر همه چیز،قدرتمندِ شکست ناپذیر،صاحب جبروت و کبریایی.منزّه است از هر چه برای او شریک قرار می دهند. اوست خداوندِ آفریننده،پدیدآورنده و صورت بخش،بهترین نام ها و صفات برای اوست.آنچه در آسمان ها و زمین است،تسبیح گوی اویند و اوست توانای بی همتا و با حکمت. (3)

 

 

 

پی نوشت:

 

1- حدید: 3.

 

2- روم: 50.

 

3- حشر: 23-24.

http://askdin.com/comment/1037689#comment-1037689