مژدگانی بردن برای میت

پرسش:
این که برخی جاها رسم است شبی که میت دفن می شود، فردا صبح برایش مژدگانی می برند و روی قبرش شیرینی و ... می گذارند؛ آیا درست است؟

 

 

پاسخ:

چنین رسمی از طرف دین و شریعت، معرفی و توصیه نشده است لذا پشتوانه دینی و شرعی ندارد و جزء آداب دینی محسوب نمی شود؛ البته رفتن به زیارت مردگان و خواندن فاتحه و قرآن و دادن صدقه و خیرات برای آن ها، در احوالات ایشان بسیار مؤثر است و باعث گشایش و رفع گرفتاری و نیز شادمانی و خوشحالی ایشان می شود.

 

به این روایات توجه فرمایید:

«قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ (علیه السلام)‏ زُورُوا مَوْتَاكُمْ‏ فَإِنَّهُمْ يَفْرَحُونَ‏ بِزِيَارَتِكُمْ»

امام صادق (علیه السلام) فرمودند: امیر مؤمنان علی (علیه السلام) فرمود: زیارت [ملاقات] کنید امواتتان را زیرا با ملاقات شما، خوشحال می شوند.(1)

 

 

«إِنَّ الْمَيِّتَ‏ لَيَفْرَحُ‏ بِالتَّرَحُّمِ عَلَيْهِ وَ الِاسْتِغْفَارِ لَهُ كَمَا يَفْرَحُ‏ الْحَيُّ بِالْهَدِيَّةِ تُهْدَى إِلَيْهِ»

میت با ترحم بر او [طلب رحمت] و استغفار برای او، شادمان می شود، همان طور که انسان زنده با  هدیه ای که به او داده می شود، خوشحال می شود.(2)

 

 

«عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)‏ نَزُورُ الْمَوْتَى‏ فَقَالَ نَعَمْ قُلْتُ فَيَسْمَعُونَ بِنَا إِذَا أَتَيْنَاهُمْ قَالَ إِي وَ اللَّهِ إِنَّهُمْ لَيَعْلَمُونَ بِكُمْ وَ يَفْرَحُونَ‏ بِكُمْ وَ يَسْتَأْنِسُونَ إِلَيْكُم‏»

محمد بن مسلم مى‌ گويد: به امام صادق (عليه السلام) عرض كردم، آيا مردگان را زيارت كنيم؟ فرمود: بله. عرض كردم: آيا وقتى ما به زيارتشان مى ‏‌رويم، آنان‏ صداى ما را مى ‏‌شنوند؟ فرمود: بله، به خدا سوگند چنين است، مسلّما آنان از آمدن شما خبردار شده و شادمان مى ‏‌گردند و با شما انس مى‏‌ گيرند.(3)

 

 

«قَالَ النَّبِيُّ (صلی الله علیه و آله) لَا تَنْسَوْا مَوْتَاكُمْ‏ فِي‏ قُبُورِهِمْ‏ وَ مَوْتَاكُمْ يَرْجُونَ إِحْسَانَكُمْ وَ مَوْتَاكُمْ مَحْبُوسُونَ يَرْغَبُونَ فِي أَعْمَالِكُمُ الْبِرَّ وَ هُمْ لَا يَقْدِرُونَ أَهْدُوا إِلَى مَوْتَاكُمُ الصَّدَقَةَ وَ الدُّعَاءَ»

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند:

مردگانتان را که در قبرها آرمیده‏ اند، از یاد نبرید. مردگان شما امید احسان شما را دارند. مردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آن ها خود، قدرت انجام کاری ندارند، شما صدقه و دعایی به آن ها هدیه کنید.(4)

 

 

بنابر این:

رفتن به زیارت اموات و دادن صدقه و خیرات برای ایشان و خواندن فاتحه و قرآن برای آن ها، توصیه دین و شریعت است، خصوصا برای کسی که تازه از دنیا رفته و تنهایی و وحشت او زیاد است، ملاقات با نزدیکان و آشنایان، باعث شادی و خوشحالی او می شود. اما این که برای روز بعد از دفن، آداب دینی خاصی تعیین باشد، چنین نیست.

 

 

 

پی نوشت ها:
1. کلینی، الكافي، محقق/مصحح: غفاری و آخوندی، انتشارات دارالکتب اسلامیه ـ تهران، 1407ق، چاپ چهارم، ج ‏3، ص 229، ح 10.
2. ابن بابويه، من لا يحضره الفقيه‏، محقق/مصحح: غفارى، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، ـ قم، 1413ق، ‏چاپ دوم‏، ج ‏1، ص 183، ح 554.
3. ابن طاووس، على بن موسى، فلاح السائل و نجاح المسائل‏، ناشر: بوستان كتاب‏ ـ قم‏، 1406ق، چاپ اول‏، ص 85.
4. نوری، مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل‏، محقق/مصحح: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏ ـ قم، 1408 ق‏، چاپ اول‏، ج ‏2، ص 114، ح 1574.

http://askdin.com/comment/1036364#comment-1036364