حدیثی درباره اینکه: مردم فقط بر امام حسین (ع) گریه کردند

پرسش:

آیا انتساب جمله « پدرم با برترین مردان زمان خویش در خون غلطید تا مردم بفهمند اما آنان فقط گریه کردند» به امام سجاد(علیه السلام) صحیح است؟

پاسخ:
در برخی از سایت های اینترنتی روایتی از امام سجاد(علیه السلام) با این جملات  که «پدرم با برترین مردان زمان خویش در خون غلطید تا مردم بفهمند امّا آنان فقط گریه کردند» بدون ذکر هیچ گونه منبع و مرجعی نقل شده است. در حالی که بررسی ها نشان می دهد تعابیر فوق اساسا روایت نیست بلکه جملاتی ساختگی و جعلی است.

تحلیل مطلب:
1. جملات مذکور در هیچ منبع معتبر روایی ذکر نشده است و مطلب فوق در تمامی سایت ها بدون ذکر منبع نقل شده است.
2. موضوع گریه بر مصیبت سالار شهیدان و مساله  فهم جریان عاشورا هیچ گونه منافاتی با یکدیگر ندارد بلکه هر دو مساله مورد تأکید روایات و آموزه های دینی می باشد. لذا تلاش برای تفکیک گریه از درایت و  فهم تلاشی ابتر و بدون فائده است.
3. مروری بر روایات وارد شده در باره گریه  بر شهدای دشت کربلا نشان می دهد که مساله گریه و روضه و عزاداری بر مصیبت سالار شهیدان اگر پر رنگ تر از مساله فهم و درایت نباشد کم رنگ تر نیست. ضمن اینکه هیچ یک از این دو مساله در مقام نفی دیگری نمی باشد بلکه هر دو به صورت توأمان قابل انجام و مورد سفارش و صواب است.
 4. اساسا امام سجاد(علیه السلام) که خود در اوج فهم و درایت قرار داشته طبق منابع معتبر تاریخی قریب به چهل سال در مصیبت پدر خویش گریسته اند و یکی از بکائین یعنی بسیار گریه کنندگان به شمار می آیند. حال چطور ممکن است کسی که خود اهل گریه بوده است از گریه انتقاد نموده و مردم را به فهم دعوت کند. مگر گریه امام سجاد(علیه السلام) عاری از فهم بوده است.
 5. آری گریه به تنهایی کفایت نمی کند اما عدم کفایت گریه به تنهایی به معنای نفی گریه و بی فائده بودن آن نیست. در نتیجه نفی گریه برای تقویت فهم یا نفی فهم برای تقویت گریه هر دو ناصواب است از ناحیه هر کسی که باشد.
 6. اکتفا کردن به گریه تنها بیراهه است و اکتفا کردن به فهم صرف هم بیراهه است. لذا با پرهیز از افراط و تفریط باید هر دو مساله که هر یک برکات خاص خود را دارد مورد توجه قرار گیرد.
 

http://askdin.com/comment/1031163#comment-1031163