پرسش:
بهشتی که برای ما توصیف شده است، به نظرم خستهکننده است.
چرا داخل روایات و قرآن، فقط به سطحیترین توصیفات از بهشت بسنده شده؟
مگه چقدر میشه میوه خورد؟ چقدر رابطهی جنسی نیازه؟ تا چند میلیارد سال میشه توی یک محیط زیبا بود و ازش خسته نشد؟
پاسخ:
پیش از پاسخ بدین سوال لازم است به دو نکته توجه کرد:
نخست:منحصر نبودن نعمتها به نعمتهای مادی
دوم: تفاوت سنخ نعمتهای مادی این دنیا و آخرت
تا زمانی که به این دو نکته توجه نشود، همین اشتباه پیش می آید.
اما مطلب نخست:
مشکل نخستی که در پرسش مطرح شده وجود دارد آن است که گمان شده است که نعمتهای بهشتی همگی منحصر به نعمتهای مادی هستند. آنگاه بر اساس بررسی ویژگی نعمتهای مادی وجسمانی، تصور شده است که بهشتی که این نعمتها را دارد تکراری و خسته کننده است. در حالیکه این تصور اشتباه است.
در متون دینی نعمتهای بهشتی بر دو گونه دانسته شده است. برخی از نعمتها همینهایی است که بیشتر به گوش ما خورده است:
باغهایی با درختان زیاد و فشرده، رودهایی از عسل و شیر، رودهای جاری، حور العین و غلمان، تختهایی در کنار رودها همراه با متکاهایی نرم و اشرافی.
اما اینها همه نعمتها نیستند.خداوند متعال نعمتهایی دارد که از اینها برتر و والاتر هستند. در سوره مائده این دو نعمت را در کنار هم ذکر میکند:
«لِلَّذينَ اتَّقَوْا عِنْدَ رَبِّهِمْ جَنَّاتٌ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّه»(1)
همچنین در سوره توبه به برتری قسم دوم از این نعمتها اشاره داردو بیان میشود:
«وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً في جَنَّاتِ عَدْنٍ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظيم»(2)
«خداوند به مردان و زنان با ايمان باغهائى از بهشت وعده داده كه نهرها از زير [درختان] آنها جارى هستند جاودانه در آن خواهند ماند و مسكنهاى پاكيزهاى در بهشتها [نصيب آنها ساخته] و رضا [و خشنودى] خدا [از همه اينها] برتر است و پيروزى بزرگ همين است.»
اما مطلب دوم:
اشتباه دیگری که در پرسش وجود داشت، مقایسه میان کیفیت نعمتهای جسمانی بهشتی با نمونه های مشابه دنیوی آنهاست.
در حالیکه این دو اصلاقابل مقایسه نیستند.نه انسانی که در بهشت وجود دارد مانند همان انسان در دنیاست.نه نعمتهایی که از انها بهره مند میشود همان خصوصیات دنیوی شان را دارد.شرابی که در بهشت هست، لذت بخش هست بدون اینکه مایه زوال عقل ومستی شود.غذایی که در بهشت هست هیچگاه طعم تکراری پیدا نمیکند.به صورت خلاصه، در بهشت هیچ چیز تکراری وجود ندارد.هیچ طعم تکراری نیز وجود ندارد.
بر اساس این دو نکته، پاسخ سوال شما مشخص میشود.در بهشت، گذشته از اینکه نعمتها منحصر به نعمتهای مادی نیست تا شائبه تکراری بودن و خستگی پیش بیاید، نعمتهای مادی نیز از سنخ دیگری هستند و به همین جهت تکرار شدنی نیستند.
پی نوشتها:
1. سوره آل عمران،15
2. سوره توبه،72
http://www.askdin.com/showthread.php?t=64707&p=1015890&viewfull=1#post10...