آیا به دنیا آمدن در روز جمعه فضیلتی دارد؟

پرسش:
آیا به دنیا آمدن در روز جمعه فضیلتی برای شخص دارد؟ ایا از نظر احادیث شیعه مطلبی در این مورد ذکر شده است؟ و آیا روز جمعه اهل جهنم عذاب نمی شوند؟ چرا این روز را روز امام زمان می نامند؟

 


پاسخ:
در مورد اینکه تولد بچه در روز جمعه برای او فضیلتی را به دنبال داشته باشد با جستجویی که در منابع روایی شد مطلبی در تایید آن یافت نشد.
تنها موردی که در روایات نسبت به بچه در این روز سفارش شده است بحث شروع انعقاد به نطفه در روز جمعه است که آن فرزند از دانايان مشهور خواهد شد.(1)

اما در مورد روز جمعه و فضیلت آن روایات فراوانی داریم که به طور مثال به چند نمونه اشاره می کنم:
«عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ قَالَ: لَیْلَةُ الْجُمُعَةِ لَیْلَةٌ غَرَّاءُ وَ یَوْمُهَا یَوْمٌ أَزْهَرُ وَ لَیْسَ عَلَى الْأَرْضِ یَوْمٌ تَغْرُبُ فِیهِ الشَّمْسُ أَکْثَرَ مُعْتَقاً فِیهِ مِنَ النَّارِ مِنْ یَوْمِ الْجُمُعَةِ».
امام باقر(علیه السلام) فرمود: «شب جمعه شبى است نورانى و روز جمعه روزى منوّر است و بر روى زمین روزى نیست که آفتاب در آن غروب کند و بیش از جمعه آزاد شده از آتش دوزخ داشته باشد»(2)
«قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیَدْعُو فَیُؤَخِّرُ اللَّهُ حَاجَتَهُ الَّتِی سَأَلَ إِلَى یَوْمِ الْجُمُعَةِ لِیَخُصَّهُ بِفَضْلِ یَوْمِ الْجُمُعَةِ وَ قَالَ مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنْ ضَغْطَةِ الْقَبْرِ».
همچنین امام صادق(علیه السلام) می‌فرماید: «همانا بنده مؤمن گاه از خدای متعال حاجتى می‌طلبد، و خداوند برآوردن حاجتش را که درخواست نموده تا روز جمعه به تأخیر می‌اندازد تا او را به زیادتی‌هایى که در روز جمعه کرامت می‌فرماید مخصوص گرداند. و کسی که در روز جمعه از دنیا برود خداوند فشار قبر را از او برمی دارد».(3)
و....
در مورد فضیلت فوت در این روز هم روایاتی داریم:
"وَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله وسلم) مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَیْلَةَ الْجُمُعَةِ رَفَعَ اللَّهُ عَنْهُ عَذَابَ الْقَبْرِ".
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود: "کسی که در شب یا روز جمعه بمیرد، عذاب قبر از او برداشته می شود.(4)
همین طور از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است:
« وَ قَالَ الصَّادِقُ (علیه السلام) مَنْ مَاتَ مَا بَیْنَ زَوَالِ الشَّمْسِ مِنْ یَوْمِ الْخَمِیسِ إِلَى زَوَالِ الشَّمْسِ مِنْ یَوْمِ الْجُمُعَةِ أَمِنَ مِنْ ضَغْطَةِ الْقَبْرِ ». "کسی که بین ظهر روز پنج شنبه تا روز جمعه از دنیا برود، از فشار قبر در امان خواهد بود".(5)
به همین مضمون نیز روایاتی وارد شده است؛
« وَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ ع لَیْلَةُ الْجُمُعَةِ لَیْلَةٌ غَرَّاءُ وَ یَوْمُهَا یَوْمٌ أَزْهَرُ وَ لَیْسَ عَلَى وَجْهِ الْأَرْضِ یَوْمٌ تَغْرُبُ فِیهِ الشَّمْسُ أَکْثَرَ مُعْتَقاً مِنَ النَّارِ مِنْ یَوْمِ الْجُمُعَةِ وَ مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَ مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ أُعْتِقَ مِنَ النَّار». ... کسی که در روز جمعه از دنیا برود عذاب قبر از او برداشته و از عذاب جهنم آزاد می شود.(6)
نتیجه اینکه گرچه در موضوع ولادت در روز جمعه روایت خاصی وارد نشده، اما از مجموع روایات مشابه در این مسئله، می‌توان استنباط کرد که تولد در آن روز را نیز می‌توان به فال نیک گرفت.

اینکه روز جمعه اهل جهنم عذاب نشوند روایتی در تاییدش نداریم.فقط آنچه در روایات هست فضیلت مرگ در این روز است که:
پیامبر خدا(ص): «هر کس در روز و یا شب جمعه بمیرد؛ از عذاب قبر رها می‌شود و در روز قیامت نشانِ شهیدان برای او خواهد بود».(7)

روز جمعه به نام حضرت مهدی (عج الله تعالی فرجه) نامگذاری شده است که علت آن را سيّد بن طاووس در كتاب جمال الأسبوع گفته است:
ابن بابويه(ره) به طور مستند از شخصي به نام "سقربن ابي دلف" روايت كرده است: وقتي متوكّل عباسي، حضرت امام علي النقي(علیه السلام) را به سامرا طلبيد و او را زنداني كرد رفتم كه حضرت را زيارت كنم. عرض كرد: از رسول خدا(صلی الله علیه و آله وسلم) روايت شده است: يابن رسول اللَّه لا تعادوا الأيّام فتعاديكم؛ با روزها دشمني نكنيد كه با شما دشمني خواهند كرد". معناي اين حديث را نفهميديم. لطفاً راهنمايي‏ ام كنيد.
حضرت فرمود: مراد از ايّام ما هستيم. شنبه به اسم حضرت رسول خدا است. يكشنبه اميرالمؤمنان. دوشنبه حسن و حسين(علیه السلام). سه شنبه به امام سجّاد و امام باقر و امام صادق(علیهم السلام). چهارشنبه امام موسي كاظم و حضرت رضا و حضرت امام جوادالائمه و خود من. پنجشنبه به فرزندم امام حسن عسكري(علیه السلام) و جمعه متعلق به فرزند فرزندم حضرت مهدي امام زمان(علیه السلام) است.(8)
از اين روايت استفاده مي‏ شود چون پيامبر اكرم(ص) از نظر زماني جلوتر از همه معصومان(علیهم السلام) هستند، شنبه به او تعلق دارد و حضرت امام عصر(علیه السلام) عقب‏تر از همه است، لذا جمعه به او تعلق دارد. چون روز جمعه متعلق به آن بزرگوار است و روز بزرگي مي‏ باشد، ظهور حضرت در آن روز اتّفاق مي‏ افتد.
امام صادق(ع) است كه مي‌فرمايد: «يخرج قائمنا اهل البيت يوم الجمعه»؛«خروج مي‌كند قائم ما اهل بيت روز جمعه»(9)

 

 


پی نوشت:
1. وسائل الشيعة، شيخ حر عاملى، محمد بن حسن‏، مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، قم‏، 1409 ق‏،چاپ: اول‏، ج7 ، باب 190.
2. برقى، احمد بن محمد بن خالد المحاسن، دار الکتب الإسلامیة، قم، چاپ دوم، 1371 ق، ج‏1، ص 58.
3. همان.
4. من لا يحضره الفقيه‏، ابن بابويه، محمد بن على‏،دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم‏، قم‏، 1413 ق‏، چاپ: دوم‏، ج 1، ص 138، ح 371.
5. همان، ح 372.
6. همان، ح 373.
7. أبو نعیم اصفهانی، أحمد بن عبد الله، حلیة الأولیاء و طبقات الأصفیاء، ج 3، ص 155، مصر، دار الکتب العلمیة، 1394ق.
8. محدث قمي، مفاتيح الجنان، ص 97، انتشارات نبوي.
9. بحار الانوار،مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏،دار إحياء التراث العربي‏،بيروت‏، 1403 ق‏،چاپ: دوم‏، ج52، ص279، ح6.

http://www.askdin.com/showthread.php?t=64154&p=1006362&viewfull=1#post10...