آیا پیامبر(ص) ماه را ستاره می دانست؟

پرسش:
در این حدیث «وَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنَّ فَضْلَ الْمَخْدُومِ‏ عَلَى‏ الْخَادِمِ‏ كَفَضْلِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ عَلَى سَائِرِ الْكَوَاكِبِ» به نظر می آید پیامبر اسلام(ص) کره ماه را ستاره می دانستند! در حالی که قطعا می دانیم ماه ستاره نیست و این یک گزاره یقینی علم هست.
چطور پیامبر اسلام این مطلب را گفته اند؟! اگر واقعا معصوم هستند پس این خطای علمی چیست؟

 


پاسخ:
در ابتدا بهتر است فضای صدور روایت را ببینیم.

این بیان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در ارتباط با یکی از آیات قرآن کریم است.
قرآن کریم می فرماید:
«وَ يَطُوفُ عَلَيْهِمْ غِلْمٰانٌ لَهُمْ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌ مَكْنُونٌ»؛ و پیوسته بر گردشان نوجوانانی برای (خدمت) آنان گردش می‌ کنند که همچون مرواریدهای درون صدفند.(1)

در تبیین و تفسیر آیه شریفه، از پیامبر (صلی الله علیه و آله) سؤال می شود و ایشان هم جواب را می فرمایند:
«قِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ! الْخَادِمُ كَاللُّؤْلُؤِ فَكَيْفَ الْمَخْدُومُ؟ فَقَالَ: وَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنَ‏ فَضْلَ‏ الْمَخْدُومِ‏ عَلَى الْخَادِمِ كَفَضْلِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ عَلَى سَائِرِ الْكَوَاكِبِ»
به پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) گفته شد [از پیامبر سؤال شد]: خادمان بهشتی (غلمان) که مانند مروارید و لؤلؤ باشند پس خود بهشتیان چگونه اند؟ حضرت می فرمایند: قسم به کسی که جانم در دست اوست، فضیلت و برتری بهشتیان بر خادمان بهشتی، مانند فضیلت و برتری ماه شب چهارده است بر سایر کواکب.(2)

چند نکته:
1. صرف نظر از اعتبار روایت و با فرض صحت صدور و سند و...؛ باید گفت روایت در مقام بیان ستاره شناسی و آموزش علم نجوم و... نیست.
2. از طرفی متناسب با ظرفیت و میزان فهم و دانش مردم آن زمان، سخن گفته شده است؛ که این خود یکی از نکات بلاغی و بیانی در ادبیات هر زبانی است.
3. کوکب معانی مختلفی دارد و بر ستاره و سیاره هم اطلاق می شود؛ کما این که کوکب، معنایی عام دارد و شامل اجرام آسمانی، اعم از سیاره و ستاره و... می شود.
برخی از معانی لغوی:
ستاره ای که ظاهر می شود(3)، سیاره مشتری و زهره(4)، اجرام آسمانی که دور خورشید می گردند و از آن نور می گیرند، مانند زحل، مشتری، مریخ، عطارد، زهره، زمین، اورانوس، نپتون(5)، کوکب، نام ستارگان بزرگ است و به بزرگ هر چیزی، کوکبِ آن، گفته می شود(6)، در «لسان العرب» نیز به معانی مختلف و بسیاری اشاره شده است.(7)
لذا از نظر اهل لغت نیز کوکب هم بر ستاره اطلاق می شود و هم بر اجرام آسمانی بزرگ، مانند سیارات.

 

 


پی نوشت ها:
1. طور: 52/ 24.
2. طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، انتشارات: ناصر خسرو ـ تهران، ج ‏9، ص 251.
3. راغب اصفهانی، مفردات الفاظ القرآن، محقق: داوودی، انتشارات: دار الشامیه ـ بیروت، ص 695.
4. طريحى، مجمع البحرين‏، محقق: حسينى اشكورى، ناشر: مرتضوى ـ تهران‏، 1375 ه.ش‏، چاپ سوم، ج 2، ص 162.
5. حسین یوسف موسی و عبدالفتاح صعیدی، الإفصاح فى فقه اللغة، نرم افزار جامع تفاسیر نور، ج ‏2، ص 907.
6. عسکری، ابوهلال، الفروق فی اللغة (مجمع الفروق اللغویة)، تحقيق: مؤسسة النشر الاسلامي لجماعة المدرسين ـ قم، چاپ اول، 1412 ه.ق، ج 1، ص 459.
7. ابن منظور، لسان العرب، الناشر: دار صادر ـ بيروت، الطبعة الثالثة، 1414ق، ج ‏1، ص 720 و 721

http://www.askdin.com/showthread.php?t=59172&p=1002447&viewfull=1#post10...